کاربردهای مختلف بلوط
میوهٔ بلوط دارای نشاسته، پروتئین، قندهای مختلف مخصوصاً کوئرسیت، مادهٔ روغنی و بالاخره تانن دارد. برگ و پوست بلوط حاوی تانن ویژهای به نام اسید کوئرسی تانیک محلول در آب، نوعی قند به نام کوئرسیت، یک مادهٔ تلخ به نام کوئرسیتین، لعاب، یک مادهٔ قرمز به نام قرمز بلوط داردد تقویت مخاط معده در درمان ورم و زخم معده مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند در بهبود زودتر زخمها و خونریزیها و درمان اسهال مفید باشد.
میوه بلوط شمال و جنوب ایران و نیز گونههای مختلف آن از نظر مواد غذایی متفاوتند. بلوط شمال ایران حاوی ۱۱ درصد چربی، ۱۱٫۵ درصد فیبر، ۲۶۳۰ کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی و دارای ۱۸٫۵ درصد پروتئین است. پخت نان بلوط حاصل از آرد کردن میوه بلوط در بخشهای مختلف کشور که از پوشش جنگلهای بلوط برخوردارند، رایج است.
کاربرد درمانی بلوط
تانن موجود در میوه بلوط با تقویت مخاط معده در درمان ورم و زخم معده مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند در بهبود زودتر زخمها و خونریزیها و درمان اسهال مفید باشد. بخشهایی از درخت بلوط که کاربرد درمانی دارند عبارتند از میوه، پوست، گال و برگ.
کاربرد خوراکی بلوط
میوه بلوط شمال و جنوب ایران و نیز گونههای مختلف آن از نظر مواد غذایی متفاوتند. بلوط شمال ایران حاوی ۱۱ درصد چربی، ۱۱٫۵ درصد فیبر، ۲۶۳۰ کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی و دارای ۱۸٫۵ درصد پروتئین است. پخت نان بلوط حاصل از آرد کردن میوه بلوط در بخشهای مختلف کشور که از پوشش جنگلهای بلوط برخوردارند، رایج است.
دامداران با توجه به گرانی خوراک دام، دانههای بلوط را در پاییز جمعآوری میکنند و به عنوان تغذیه جایگزین در زمستان به دامها میدهند که علاوه بر خواص غذایی بسیار، برای سلامت دامها نیز مفید است.
کاربردهای دیگر بلوط
از دانه، برگ و نیز گال درخت بلوط در داروسازی، رنگرزی، مرکبسازی و صنعت چرمسازی استفاده میشود. چوب بلوط بسیار محکم است و از آن برای ساخت وسائل یا سوزاندن استفاده میشود. برخی گونههای بلوط به عنوان درخت زینتی کاشته میشوند و از برگهای برخی گونههای آن همچون یوول به عنوان بازدار زیستی آفتها در باغ و گلخانه استفاده میشود.