خواص درمانی ارزن
پیشگیری از بیماری های قلبی و دیابت
اگرچه انواع جو به عنوان محافظت کننده قلب شناخته شده است، ولی ارزن یکی از غلاتی است که دارای همان ویژگیها میباشد، غلات کامل منابع اصلی فیبر هستند و بر طبق شواهد افرادی که بالاترین دریافت فیبر رژیمی را داشتهاند در مقایسه با افراد مصرف کننده حداقل فیبر، ۲۹ درصد ریسک پایین CVD را داشتند، ولی این اثرات مفید فقط مربوط به فیبر نیست، بلکه غلات کامل از نظر مواد معدنی، آنتیاکسیدانها، لیگنانها و دیگر فیتونوترینتها نیز غنی هستند. ارزن غنی از کلسیم است و به تحکیم استخوانها کمک کرده و ریسک استئوپروزیس را کاهش میدهد
ارزن از منابع غنی منیزیم میباشد و یک فنجان ارزن پخته، ۱۹ درصد منیزیم مورد نیاز روزانه بدن را تأمین میکند. مطالعات نشان دادهاند که منیزیم باعث کاهش فشارخون گشته و حملات قلبی را مخصوصاً در افرادی که مبتلا به آترواسکلروزیس هستند کاهش میدهد. همچنین منیزیم باعث کاهش شدت تنگی نفس و تکرر حملات میگرنی میگردد. ترکیباتی همچون اسیدهای چرب غیراشباع (PUFA)، الیگوساکاریدها، استرولهای گیاهی و استانولها و ویتامین B3 موجود در ارزن باعث کاهش کلسترول میشوند.
همانطور که میدانید غلات کامل همچنین منابع مهم رژیمی آنتیاکسیدانهای محلول در آب، محلول در چربی و غیرمحلول هستند، آنتیاکسیدانهای غلات شامل ویتامین A، سلنیوم، اسیدهای فنولیک و اسیدفیتیک هستند، البته ظرفیت آنتیاکسیدانی غلات تصفیه نشده به مراتب بیشتر از انواع تصفیه شده میباشد. مطالعات انسانی بیان میکنند که آنتیاکسیدانها در غالب غذای کامل مۆثرتر از حالت مکمل در پیشگیری از بیماریهای قلبی میباشند. یک نوع از فیتونوترینتهای اصلی ارزن، لیگنان میباشد که در روده انسان به انترولاکتون و انترودیول تبدیل میشود.
بر اساس مطالعات انجام گرفته، سطح خونی انترولاکتون رابطه معکوس با مرگ ناشی از CVD و سایر علل مرگ و میر دارد و در پیشگیری از سرطان پستان و سرطانهای وابسته به هورمون نیز نقش انترولاکتون دیده شده است. در بسیاری از افراد ریسک CVD، دیابت و چاقی با مقاومت انسولینی در ارتباط است که بر طبق مطالعات اپیدمیولوژیکی دریافت بالای غلات کامل باعث افزایش حساسیت انسولینی میگردد. مکانیسمهای پیشنهادی به شاخص گلیسمیک پایینتر، محتوای بالای فیبر، منیزیم و ویتامین A در غلات کامل نسبت داده شده است.
مصرف منظم غلات کامل ریسک ابتلا به دیابت ملیتوس نوع ۲ را کاهش میدهد. نتایج یک مطالعه ۸ ساله شامل ۴۱۱۸۶ شرکت کننده از زنان سیاه پوست نشان داد که رابطه معکوسی بین دریافت منابع غذایی غنی از منیزیم و کلسیم با دیابت ملیتوس نوع ۲ وجود دارد و ریسک ابتلا به بیماری تا ۳۱ درصد کاهش مییابد، فیتوکمیکالهای موجود در ارزن باعث کند شدن پروسه هضم گشته و سطح قند خون را در دیابت کنترل میکنند. از آنجا که مصرف روزانه لبنیات کم چرب نیز میتواند ریسک ابتلا به دیابت ملیتوس را ۱۳ درصد کاهش دهد، بنابراین یک صبحانه حاوی یک کاسه شیر گرم با ارزن بوداده یا پرک شده میتواند بسیار مفید تلقی گردد.