خواص غذایی و سلامتی اسفناج
برگ اسفناج از نظر طب قدیم ایران کمی سرد است و برخی عقیده دارند که متعادل است، یعنی نه سرد است و نه گرم.
-
- برگ اسفناج منبع غنی ویتامین A ، B3 ، C و آهن و پتاسیم می باشد.
- بدن را قلیایی می کند.
- خنک کننده است و برای پایین آوردن تب مفید است.
- ورم روده کوچک را رفع می کند.
- برای ورم ریه مفید است.
- ملین است و یبوست را برطرف می کند.
- برای لاغر شدن و کم کردن وزن مفید است.
- اسفناج به دلیل داشتن ماده ای بنام اسپیناسین، هضم غذا را تسریع می کند. این ماده باعث تحریک معده و ازدیاد ترشحات آن می شود.
- خوردن اسفناج پخته یا بورانی در رفع تشنگی موثر است.
- غرغره آب خام یا پخته ی اسفناج، برای از بین بردن ورم و درد گلو مفید است.
- برای رفع سرفه های خشک ،برگ اسفناج را با جو پوست کنده و روغن بادام بپزید و بخورید.
- آش اسفناج با گشنیز ، برای سردردهایی که ناشی از سوء هاضمه و اختلال دستگاه گوارش است، مفید می باشد.
- اگر آش اسفناج را با آب لیمو و سماق یا آب غوره بخورید، سردردهای ناشی از اختلال کیسه صفرا را برطرف می کند.
- خوردن اسفناج از سرطان جلوگیری می کند، مخصوصا در افرادی که به مصرف الکل و سیگار عادت دارند.
- تحقیقات دانشمندان نشان داده است که اسفناج در پیشگیری از سرطان روده بزرگ، معده، پروستات، حنجره و رحم موثر است.
- اسفناج، کلسترول خون را پایین می آورد.
- بهترین دارو برای کسانی است که مبتلا به کم خونی هستند.
- اسفناج مانند جارو، روده بزرگ را تمیز می کند.
- ترشحات لوزالمعده را افزایش می دهد.
- اسفناج، سبزی مفیدی برای تقویت اعصاب است. اسفناج، تعداد گلبول های قرمز خون را افزایش می دهد، بنابراین بهترین دارو برای افراد مبتلا به کم خونی است.
- اسفناج پخته، برای رفع بیماری آسم و گرفتگی صدا بسیار موثر است.
- رماتیسم و نقرس را درمان می کند.
- برای زیاد کردن شیر در مادران شیرده موثر است.
- سابقا نوعی شربت از اسفناج تهیه می شد که در معالجه خونریزی ها و کم خونی از آن استفاده می کردند.
- تخم اسفناج ملین و خنک کننده است.
- تخم اسفناج برای برطرف کردن ورم کبد و یرقان مفید است.
- اسفناج، تعداد گلبول های قرمز خون را افزایش می دهد.
- اسفناج ،چون دارای کلروفیل است، عضلات روده را تحریک کرده و تخلیه مدفوع را آسان می کند.
- اسفناج اسیدیته ی خون را کم می کند و عضلات و استخوان ها را تقویت می نماید.
- رعشه و بوی بد دهان را از بین می برد.
- قوت غذایی اسفناج از سایر سبزی ها بیشتر است، مشروط بر اینکه آب آن را دور نریزید و از ساقه های نازک و نورسته ی آن در سالاد استفاده کنید.
- باعث افزایش اشتها به خصوص در کودکان می شود.
- برای معالجه کک و مک، اسفناج را در روغن زیتون قرار دهید و بعد روی صورت بگذارید.
تذکر مصرف:
اسفناج بعلت داشتن اگزالات، برای بیماران مبتلا به ورم مفاصل و سنگ های کلیه و مثانه مناسب نیست. ضمنا افرادی که سرد مزاج هستند، باید اسفناج را با ادویه های گرم نظیر فلفل، دارچین، زنجبیل و هل میل نمایند.