خواص گل سرخ
گل سرخ گیاهی معطر است که دارای قند، تانن، اسید گالیک، اسانس، مواد پکتینی و ماده رنگی است. کاسبرگ گل سرخ وحشی یکی از منابع سرشار ویتامین C در قلمرو گیاهان شناخته میشود. کاسبرگ گل سرخ همچنین غنی از ویتامینهای A، B و K است. در گذشته از کاسبرگ گل سرخ شربتی تهیه میشد که در زمان جنگ جیرهبندی میگردید و برای افزایش مقاومت بدن کودکان در برابر عفونتها و درمان سرماخوردگی معمولی به آنها خورانده میشد.
خواص گل سرخ:
گل سرخ مصارف مختلفی دارد و خوراکی بودن آن از دیرباز شناخته شده است. از این گل معطر، در ترکیبات ادویه، تهیه گلاب، تهیه شربت و مربا استفاده میشود. همچنین از نظر کاربرد دارویی، این گیاه دارای خواص ارزشمندی است که گیاهشناسان و اطبای معروف بر آن تأکید کردهاند. ابن سینا درباره ارزش دارویی مربای گل سرخ در درمان بیماری سل و نتایج مفید آن سخن گفته است.
گلاب گل سرخ نشاط آور است، قلب و اعصاب را تقویت کرده و بوی بد دهان را رفع میکند. همچنین با خوردن گلاب، دردهای عضلانی و سردردها برطرف میشود. گیاهشناسان برای این گیاه ارزش طبی فراوانی قائل بودهاند و از جمله به خواص گلاب اشاره کرده و تأثیر آن را در درمان ناراحتیهای گوش، دستگاه گوارشی، عوارض پوستی و استخوانی نیکو دانسته و غرغره آن را برای زخمهای دهان و لثه، تورم لوزهها مفید دانستهاند. علاوه بر آن از گل سرخ به عنوان داروی ضد تهوع و قابض نام بردهاند.
خواص دارویی گل سرخ
خواص دارویی گل سرخ سالها است که شناخته شده و مورد بهره برداری قرار میگیرد. رومیان باستان خاصیت دارویی برای گل سرخ قائل بودند و ابوعلی سینا که برای اولین بار از گل سرخ، گلاب گرفت از خواص درمانی آن بهره میبرد. ساکنان اولیه آمریکای شمالی نیز برای تسکین سوزش سر معده و ناراحتیهای معده چای دم شده با گلبرگهای رز مینوشیدند.
-
- گل سرخ در عین قابض بودن (ضد اسهال) ، خاصیت مسهلی و نرم کنندگی نیز دارد. این گیاه برطرف کننده نفخ معده است. گلبرگهای گل سرخ دارای اثر قابض ملایم است و امتیاز آن نسبت به سایر داروهای مشابه بوی ملایم و معطر آن است و در مصارف داخلی میتوان از آن در درمان بیماریهایی چون اسهالهای مزمن، اخلاط خونی و غیره استفاده کرد. انواع رز با عفونتهای دستگاه گوارش مبارزه میکند و خوردن آنها موجب میشود پس از مصرف یک دوره آنتی بیوتیک در میزان باکتریهای بی ضرر و مفید موجود در دستگاه گوارش تعادل برقرار شود.
- گل سرخ تقویت کننده و برطرف کننده تپش شدید قلب است. چکیده یا عصاره گل سرخ به عنوان آرام بخش قلب و مفرح اعصاب شناخته شده و در شربتها و غذاها کاربرد دارد. بر اساس تحقیقات انجام شده روغن گل سرخ ضدافسردگی و شادی آور است.
- رز موجب افزایش مقاومت بدن در برابر بیماریها شده و ریهها را تقویت میکند از این رو برای افرادی که بدنی ضعیف دارند و از مصونیت کمی برخوردارند مفید است. چای گلبرگ رز عوارض و نشانههای سرماخوردگی، آنفلوآنزا، زکام و گرفتگیهای برونشی را از بدن دور میکند.
- عسلآمیخته به گل سرخ از دیرباز به عنوان داروی آنژین به کار میرفته است.
- میوه گل سرخ به عنوان منبع مهم تأمین ویتامین C ارزش زیادی دارد و در تولید چای، شربت و نوشابههای میوهای کاربرد دارد.
- از برگهای گل سرخ، بیشتر در استعمال خارجی و از دم کرده آن برای غرغره و شستشوی زخمها استفاده میشود، زیرا در التیام زخمها، خونریزیها و ترشح مواد مخاطی موثر است. غرغره کردن دم کرده آن گلو درد را برطرف میکند.
- فرآورده های گل سرخ مانند گلاب و روغن آن نیز دارای خواص درمانی و دارویی است.
- گلاب گل سرخ نشاط آور است، قلب و اعصاب را تقویت کرده و بوی بد دهان را رفع میکند. همچنین با خوردن گلاب، دردهای عضلانی و سردردها برطرف میشود.
- گلاب استخراج شده از رز، پاک کننده ایدهآل برای پوست است. پاک کردن پوست با گلاب چینهای ظریف و سطحی پوست را باز میکند و التهاب و سرخی آن را از میان میبرد ضمن این که در درمان آکنه و دانههای سرسیاه روی پوست مفید است. گلاب، بازسازی سلولهای پوست را تسریع و خستگی و سرخی پلکها را برطرف میکند.
- همچنین از این گیاه یا روغن آن برای جلوگیری از سفید شدن موی سر، تقویت مو، ماسک زیبایی و تقویت بینایی استفاده میکنند.