خواص دارویی زعفران
خواص دارویی زعفران:
دمنوش زعفران اساساً ضدافسردگی و نشاطآور بوده و به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک میکند؛ همچنین مدر (ادرار آور) بوده و نتیجتاً برای شستوشوی کلیهها و مثانه مفید است. تسهیل در هضم غذا، رفع نفخ معده، تسهیل گردش خون و خونسازی از فواید دیگر آن است همچنین خاصیت آنتیاکسیدانی و نتیجتاً ضد سرطانی نیز دارد. زعفران ویژگی سرخوشی داشته و امروزه برخی شرکتهای دارویی اروپایی از آن به عنوان اینتگراتور ضد افسردگی استفاده میکنند. کروسین و سافرانال موجود در زعفران تأثیری مشابه داروی فلوکستین داشته و از بازجذب دوپامین، نوراپی نفرین و سروتونین جلوگیری نموده و بدین ترتیب اثر ضد افسردگی خود را اعمال مینماید. کاروتنوئیدهای موجود در زعفران به ویژه کروسین و کروستین که آنتیاکسیدان میباشند با جلوگیری از فعالیت “ROS” از اکسیداسیون اسیدهای چرب در غشا جلوگیری کرده و در نتیجه سبب افزایش تحرک و بهبود مورفولوژی اسپرم و همچنین عملکرد جنسی آقایان میگردد. زعفران با محدودسازی سنتز RNA و DNA در سلولهای سرطانی، قطع واکنشهای زنجیرهای رادیکالهای آزاد، از طریق فعالیت آنتیاکسیدانی ترکیبات خود در پیشگیری و بهبود سرطان کمک میکند. زعفران به عنوان طعم دهندهٔ غذا و برای رنگ پارچه، در کشورهای در حال توسعه و توسط صنعت گران به مقدار زیاد استفاده میشود. در طب سنتی، زعفران به عنوان مسکن، خلط آور، محرک جنسی و معرق، کاربرد دارد. در گزارشهای داستان گونهٔ مربوط به مناطق استوایی آسیا، از خمیری نام برده شده که مخلوطی از زعفران و چوب صندل است و این خمیر امروز همچون گذشته به صورت مرهمی آرامش بخش برای پوستهای خشک مصرف میشود.