چای ترش ایرانی در طب سنتی
چای ترش یا چای مالمیر یا چای مکه یا چای روزل یا چای قرمز از کاسبرگ گیاه چای ترش تهیه میشود و در بسیاری از مناطق دنیا به صورت نوشیدنی گرم یا سرد مصرف دارد. این گل گیاهی است یک ساله بوتههایی به ارتفاع ۲–۳ متر برگهای ۳–۵ وجهی سبز مایل به زرد گلهای زرد با کاسبرگهای سبز که بعد از رسیدن میوه، کاسبرگها برنگ قرمز در میآید. در بعضی کشورها از الیاف ساقههای آن در تهیه وسائل استفاده میشود. این گیاه به صورت گونه مهاجر وارد ایران و در منطقه گلمورتی (دلگان) استان سیستان و بلوچستان برای اولین بار کشت شد.در استان خوزستان هم این محصول کشت میشود و اهواز قطب کشت این محصول در کشور است . نام دیگر آن؛ چای مکی است زیرا به صورت گستردهای در شبه جزیره عربستان کشت و مورد استفاده است.
در طب سنتی از چای ترش برای (درمان فشارخون بالا، بیماریهای کبد و تب و..) استفاده میشد. در طب سنتیِ آفریقا این گیاه برای درمان سرفه و گلودرد و همچنین به عنوان آنتی باکتری، مدرّ، ضد اسپاسم و از بین برندهٔ زرداب و صفرا مصرف میشود. در طب سنتی تایلند چای ترش را برای درمان سنگ کلیه به کار میبرند.
ترشی آن بخاطر وجود اسید سیتریک و ویتامین ث میباشد ونیز دارای آنتی اکسیدانهای ضد چربی خون است. عقیده بر اینست که وجود مقادیر زیاد آنتوسیانین در کاسبرگهای گیاه نقش مهمی در کاهش فشارخون و خواص ضد سرطانی آن دارد. تحقیقات زیادی در ارتباط با مؤثر بودن آن در کاهش فشارخون محیطی و ادرار آوری آن انجام شدهاست. بعضی از بررسیهای علمی نیز در ایران انجام شده و مؤثر بودن آن در کاهش فشارخون بیماران دیابتی را نشان دادهاست اما هنوز بطور قطع ثابت نشده است.